ANNONS
ANNONS
framtidens-jobb

Framtidens jobb är redan här

Vissa säger att man ska välja utbildning efter vilka jobb som tros bli heta i framtiden. Men pandemin har skyndat på utvecklingen – och de nya jobben är redan här.

79

Den frågar ställer sig World Economic Forum. I flera år har analysjätten Cognizant publicerat sin rapport ”Jobs of the Future”, där man förutspår vilka kompetenser som kommer att efterfrågas i framtiden och i vilka befattningar man kommer att jobba med dem. Nu menar man att pandemin har skyndat på utvecklingen.

Här är de jobb som Cognizant anser är framtidens jobb – men som redan nu seglar upp på arbetsmarknaden.

  1. Hemmajobbsexpert: Inredning av hemmakontoret, införskaffandet av rätt teknik samt skapandet av en ergonomisk och effektiv arbetsyta – allt detta och mer kommer falla på hemmajobbsexperten. Den här rollen är ett direkt resultat av pandemins nedstängningar och de miljontals människor som tvingats jobba från köksbordet.
  2. Personlig hälsomotivator: Många får numera tränings- och hälsotips via digitala hjälpmedel. Men ibland det kan vara svårt att genomföra träningen eller dieten. Det här där hälsomotivatorn kommer in. Hen kommer att checka in med dig kontinuerligt och se till så att du gör det du ska. Perfekt!
  3. Smarta hem-inredare: Många drömmer säkert om att koppla upp sina lampor, starta tv och favoritserien på Netflix med ett enda knapptryck och automatisera robotdammsugaren. Med en expert på smarta hem kan allt det bli verklighet. Förhoppningsvis.
  4. XR-expert: XR står för extended reality – ett slags samlingsbegrepp för alla våra interaktioner i det virtuella rummet. När allt fler vant sig vid Zoom-möten och virtuella mässor kommer det att behövas specialister som lyfter upplevelserna några nivåer till.
  5. Arbetsmiljöexpert: Kontors- och arbetsmiljö är på tapeten i spåren av pandemin. Vissa har insett hur lite de vill vara på kontoret, andra att de saknar det när de tvingas vara hemma. Men att miljön måste förbättras är alla överens om. Medarbetarna ska må bra – då presterar de som bäst.

Resten av Cognizants topp-10 kompletteras med följande:

ANNONS
ANNONS
  1. Algoritm-revisor: Finns det fördomar inbyggt i vår AI? Ett framtidsjobb att knäcka den nöten.
  2. Datadetektiv: ”Big data” fortsätter erövra världen. Allt fler kommer att jobba med att hitta guldkornen.
  3. Cyberriskexpert: När kommer nästa attack? Experter kommer att jobba med att förutspå just det.
  4. Tidvatteningenjör: Polerna smälter och havsnivån höjs. Då kommer vi behöva bygga smarta lösningar för att mota bort vattnet.
  5. Projektledare – människa-maskin: Allt fler team kommer att bestå av människor och maskiner. En projektledare i gränslandet blir perfekt – men helst inte en cyborg då!

Om det är något pandemin lärt oss så är det att förvänta oss det oväntade. Vilka av dessa framtidsjobb tror du kommer fortsätta att öka i popularitet?

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS