ANNONS
ANNONS
pressbyrån-obemannad-butik

Det våras för obemannade butiker

I butiksdödens spår har en ny slags handel sett dagens ljus: den utan anställda. Så fungerar de obemannade butikerna.

330

Kanske har du hört om Amazons fysiska butiker utan anställda. Kanske har du sett dem redan; små lokala butiker utan personal. Svenska Dagbladet rapporterar att Lifvs, en av de första aktörerna i Sverige, hittills öppnat 24 obemannade butiker runt om i landet. Och det bara sedan 2019. Målet är att ha 300 inom två år.

I butikerna finns alltså inga anställda. I stället måste du identifiera dig med bank-id via kedjans app för att dörren till butiken ska öppnas och sedan själv skanna varorna. När du betalat, också det via appen, är det bara att knalla ut med varorna. De små butiksmodulerna är till för att ”återinföra service där den behövs som mest”, säger Daniel Lundh, en av Lifvs grundare, till SvD.

Framtidens handel?

Nyligen har även Coop hängt på trenden, med sin första obemannade butik i Gävle, och Pressbyrån har två obemannade kiosker. Den senare har dock valt en annan strategi jämfört med livsmedelskedjorna. Pressbyråns obemannade butiker ligger nämligen i mer centrala lägen. Fokus ligger mer på att köpet ska vara snabbt och enkelt, snarare än att sälja mat till människor på glesbygden.

ANNONS
ANNONS
pressbyrån-go-mall-of-scandinavia
Pressbyråns obemannade butik vid Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm. (Foto: Pressbyrån/Press)

Pressbyrån använder också en annan teknik, där kunden skannar en QR-kod för att ”logga in” och sedan är det vågsensorer på hyllorna och kameror som kopplar ihop rätt produkt med rätt person, skriver SvD. Men Maria Isaksson, affärsutvecklingschef på Reitan Convenience, Sverige, bolaget som är franchisegivare åt Pressbyrån och 7-Eleven, tror inte att de obemannade butikerna kommer att dominera deras verksamhet på ett bra tag.

Inte heller Karin Brynell på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel tror att obemannade butiker kommer att ta över marknaden:

– Det blir ytterligare en kanal, ett komplement. Ur ett glesbygdsperspektiv är det inte oviktigt, men det är inga fullsortimentsbutiker, säger hon till SvD.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS