ANNONS
ANNONS
designa-mask

Designa en skön mask – vinn miljoner

Är du trött på att bära munskydd? Den amerikanska staten räknar med att de flesta är det. Därför utlyser man en designtävling för att få fram nya skydd som är skönare att bära. Prispoolen är 500 000 dollar.

28

Efter ett år i pandemin har en rad olika masker och munskydd introducerats. Allt ifrån de ljusblåa sjukvårdsmaskerna och modebranschens ”trendiga” tygstycken, till Razers futuristiska mask för gamers. Nu har den amerikanska myndigheten Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA, startat en tävling för att hitta ”nästa generations masker”, rapporterar The Verge.

hm-masker
Tygmasker från H&M. (Foto: H&M)
razer-mask
Högteknologisk mask från Razer. (Foto: Razer/Press)

Prispoolen i The Mask Innovation Challenge är 500 000 dollar, eller nästan fem miljoner kronor. Tävlingen arrangeras i samarbete med The National Institute for Occupational Safety and Health, det amerikanska arbetsmiljöverket. Målet är att tackla några av de klagomål som människor ofta har på det nuvarande utbudet av masker och munskydd. Till exempel att de snabbt blir obekväma att bära, orsakar imma på glasögon, hindrar kommunikation samt att de flesta masker släpper in viruspartiklar från sidan, skriver The Verge.

Två faser mot målet

I tävlingens första fas kommer tävlingsdeltagare att fokusera på två olika spår: dels att revidera existerande masker, dels att forska kring nya material och teknologier. Tio vinnare kommer att få ett bidrag på 10 000 dollar för att skapa upp prototyper av sina designer. Deadline för fas ett är 21 april.

ANNONS
ANNONS

Den andra fasen innefattar ”proof of concept”, där deltagarna ska möta ett hypotetiskt scenario med sin nya munskyddsdesign. Fem vinnare kommer att dela på 400 000 dollar i prispengar. Mer information om fas två kommer i ett senare skede.

Huruvida tävlingen kommer att resultera i några nytänkande – och fungerande – masker återstår att se. Men att amerikanska staten arrangerar en tävling för ändamålet, och dessutom med en saftig prispeng, är ett tecken på maskernas ökade närvaro i våra liv, även efter pandemin, skriver The Verge.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS