ANNONS
ANNONS
cybersäkerhet-skuld

Släpphänt säkerhet – en cyberskuld att betala av

Rapporter om cyberattacker blir allt vanligare. Löftena om krafttag mot hackarna likaså. Men frågan är: varför fortsätter det här att hända?

295

Skribenten Howard Boville är övertygad om att världen har byggt upp en cybersäkerhetsskuld. I en artikel på Techcrunch ger han sin teori om varför attackerna fortsätter att komma – och varför de verkar mer slagkraftiga än någonsin.

Inom mjukvaruutveckling finns det något som kallas ”teknisk skuld”. Det är en term som refererar till framtida kostnader för ett företag som väljer att bygga snabbt eller billigt i stället för ordentligt. När verksamheter kämpar med att få ett lapptäcke av ”enkla lösningar” att fungera så bygger företaget upp en skuld i form av minskad produktivitet eller en undermålig kundupplevelse.

Precis så är läget inom cybersäkerhet, resonerar Howard Boville. Bara det att skulden ackumuleras mycket snabbare och på en större skala. I en alltmer digitaliserad värld finns en uppsjö av potentiella mål för hackare. Cyberattacker drabbar inte bara offret – de kan få kännbara konsekvenser långt från nedslaget.

ANNONS
ANNONS

Säkerheten en eftertanke

Hotet är helt klart reellt. Så varför kan hackarna fortsätta att skada offentliga verksamheter och privata företag? Enligt data från Statista uppgick den globala cybersäkerhetsindustrin till över 40,8 miljarder dollar 2019 – en siffra som knappast sjönk under förra året då många arbetade hemifrån. Men det räcker inte. I den digitala kapplöpningen premieras framfart och innovation. Höga ambitioner driver stora organisationer att anamamma molntjänster och samla data i komplexa system utan spärrar. Ofta blir säkerheten en eftertanke och man verkar alltid ligga steget efter.

Det är just komplexiteten som blir en svaghet. Många organisationer har spretiga verksamheter som alla kräver olika säkerhetssystem. De svaga länkarna i säkerhetskedjan klipps enkelt upp av sofistikerade hackare.

Många tror att svagheterna är priset vi betalar för att vi beställer säkerhet från tredje part. Men så är inte fallet, skriver Boville. Enligt honom stavas lösningen ”open source”. Han tror att en gemensam infrastruktur för molntjänster måste till för att standardisera cybersäkerhet över hela världen. Sedan måste vi gemensamt ta ett krafttag för att stärka upp de svaga länkarna med kryptering. Allt detta kommer kräva samarbete mellan offentlig och privat sektor. Först då kan vi börja beta av vår cybersäkerhetsskuld.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS