ANNONS
ANNONS
kommunikation-teknik

Framtidens teknik är snart här

Ett år är nästan en oändlighet inom teknikbranschen, och det kan kännas utmanande att försöka hänga med i utvecklingen. Här är tre trender att hålla koll på under 2020.

602

Marknadsföring och PR är branscher med högt tempo och brant utvecklingskurva. Med andra ord gäller det att hålla sig uppdaterad på den senaste tekniken för att hålla kommunikationen och kampanjerna fräscha och relevanta.

Resumé har listat tre tekniker som man tror kommer att utvecklas stort under det kommande året.

deepfake
(Foto: Tyler Daviaux/Unsplash)

Deepfake-teknik. Den här tekniken kan enkelt beskrivas som fejkade ansikten baserade på befintlig data, så som bilder som laddats upp eller Youtube-klipp där personen man vill efterlikna medverkar. Tekniken kan bland annat användas för att skicka ut missvisande budskap, eller ibland rena lögner, från personer som inte alls uttalat sig.

ANNONS
ANNONS

Tidigare krävdes det avancerade program och ett gäng effektspecialister för att åstadkomma ett bra resultat, men i dag kan i princip vem som helst producera en relativt trovärdig version av en ”deepfake”. Resumé nämner presidentvalet nästa höst som tidpunkten för det stora genomslaget hos allmänheten.

5G-nätet. Här är som alltid tanken att hastigheten ska bli högre, och täckningen bättre. Hur det går med de utsatta målen återstår att se, och nätet är ännu i sin vagga. Under 2020 får vi nog se flera svenska operatörer erbjuda 5G för första gången, och telefonjättarna lansera tekniken till massorna via sina flaggskeppsmodeller.

Djupare AI-integrering. Flera aktörer är inne på att börja ”tjänstefiera” AI-motorer och -lösningar. Tanken är att byråer och bolag som ännu inte hoppat på tåget ska ha närmare till integrering, och därmed till resultat.

Tre exempel på tjänster som redan börjar etableras är molnet, renderingsprestanda och bearbetning av data. Kanske är detta lösningen för att AI verkligen ska lyfta som teknik inom kommunikation och marknadsföring. Bara fantasin, och eventuell lagstiftning, sätter gränser för vad den här tekniken kan komma att göra i framtiden.

Nu återstår bara några få veckor av året. Snart är det dags för nytt decennium – och med det säkerligen nya tekniker som etablerar sig, och förhoppningsvis lösningar vi inte ens tänkt på än.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS