
Under pandemin är det kanske reseföretagen, hotellen och upplevelsebranschen som lidit allra mest. Med flygplanen parkerade och hotellrum som gapar tomma är det många aktörer som går på knäna. Men några har tagit till kreativa lösningar för att använda sina tomma ytor.
För de nya upplevelserna har begreppet ”flexperiences” myntats, skriver analyshuset Wunderman Thompson i sin rapport The Future 100. Det våras för mer varierande upplevelser och hybridevent och analyshuset spår att trenden kommer leva vidare även efter pandemin.
I september 2020 tog flygbolaget Thai Airways med sig menyerna från första klass, drog ihop lite flygplansstolar som blivit över och skapade en pop-up-restaurang vid företagets huvudkontor i Bangkok. Kabinpersonal fick byta flygplansgångarna mot fullfjädrad servering av flygreseinspirerade måltider.

En annan lösning på samma tema var Litauens största flygplats Vilnius Airport som byggde om sitt flygfält till en drive-in bio. Flygplatsen samarbetade med arrangörerna bakom filmfestivalen Vilnius International Film Festival för att skapa ”Aerocinema”.

Viruset har gjort livet minst lika svårt för biografer. När alla storfilmspremiärer skjutits upp är biljettförsäljningen nära obefintlig. En kreativ salong i den kinesiska huvudstaden Beijings stadsdel Chaoyang gjorde succé när de byggde om sina lokaler till en torghandel i ett försök att skapa intäkter, skriver Global Times.

Vad som gör den här trenden så spännande är att den visar vilka möjligheter som finns för flexibla utrymmen i framtiden. Den visar också vad ett kreativt samarbete kan utmynna i – och det även i tider som inte präglas av samhällskris. Vi har säkerligen bara skrapat på ytan av vad ”flexperiences” kan vara.