ANNONS
ANNONS
corona-kris-frilansare-gigare

Tips för krisande frilansare och gigare

Det nya coronaviruset har skapat en djup ekonomisk kris och en våg av varsel. Frilansare och gigare är bland de hårdast drabbade.

637

”Sist in, först ut”. Ett gammalt talesätt som aldrig varit så modernt som i rådande coronakristider. De senaste veckorna har varslen duggat tätt, och människor förlorar jobben i snabbare takt än under finanskrisen 2008, enligt Arbetsförmedlingen.

Ofta är det de projektanställda som får gå först; konsulterna, frilansarna och gigarna. Till exempel fick 5.000 konsulter och bemanningsanställda lämna AB Volvos verksamhet i Sverige i början av veckan.

Det här är en situation utan motstycke de senaste decennierna. Många företag måste omvärdera sina anställningar, vare sig det gäller konsulter eller heltidsarbetare.

ANNONS
ANNONS

Det faktum att ingen vet hur länge den här situationen kommer att råda adderar ytterligare osäkerhet. Företagen vet inte när projekten startar upp igen, eller när de får in nya – och frilansarna i sin tur vet inte när det kommer finnas nya uppdrag igen.

Vi vet att situationen är tuff för många, och att ingen tipslista kommer rädda allt över natt. Men The Drum har i alla fall några tips på saker att göra om du som frilansare, konsult eller gigare står utan arbete just nu:

  • Se till att lyfta din expertis, och applicera den på den här unika situationen. Ta tillfället i akt, och uppdatera ditt CV, komplettera din portfolio och skriv om ditt personliga brev.
  • Bygg ut ditt nätverk. Se till att räcka ut en hand till fler människor. Det kan vara guld värt – både nu, och när krisen är över.
  • Sök uppdrag du vanligtvis inte brukar söka. Många företag behöver fortfarande stöd, så försök att kliva utanför din bekvämlighetszon.
  • Lär dig något nytt. Varför inte läsa en onlinekurs i något du länge velat lära dig, men aldrig haft tid för?
  • Överväg att ta ett extrajobb för att rida ut stormen. Några branscher är under hög press just nu, och de behöver garanterat extra personal. Om du har svårt att klara ekonomin utan ett uppdrag kan det vara läge att ta ett extrajobb.

För jobbsökande inom kommunikation i Sverige finns en aktiv Facebookgrupp: Jobbtips inom kommunikation. Här postas fortfarande nya uppdrag varje dag.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS