ANNONS
ANNONS
frilans-gigare-superkonsulter

Experten: ”Frilans är framtiden”

"Superkonsulterna" kommer att förändra arbetsmarknaden.

1602

Det hävdar skribenten Desmond Dickerson i ett blogginlägg på tjänstejätten Cognizants sajt.

”Frilans är framtiden”, skriver Dickerson. Agila företag vänder sig allt mer till den nya sortens frilansare, så kallade ”gigare”. De är ofta välutbildade och högpresterande individer – ett slags superkonsulter – och blir en utomordentlig resurs för att snabbt fylla viktiga funktioner i ett affärslandskap under ständig förändring.

När du hör ordet ”gigare” kanske tankarna direkt går till matleveranser eller Uber-förare, men faktum är att fler och fler före detta toppchefer och erfarna arbetare väljer bort fasta anställningar till fördel för friheten och flexibiliteten som ett frilansuppdrag innebär.

ANNONS
ANNONS

Tack vare modern teknik kan allt fler jobb göras från annan ort. Dokument i molnet, videokonferenser, universala publiceringsverktyg, Slack, Teams och Skype är bara några exempel på lösningar som hjälper företag kommunicera och organisera – oavsett om alla medarbetare sitter på kontoret.

Att vara självständig och bara arbeta för sin egen räkning brukade vara ”The American Dream”, skriver Desmon Dickerson. Enligt blogginlägget var år 1860 omkring 80 procent av USA:s arbetskraft egenföretagare – en siffra som sjunkit till 7 procent drygt 100 år senare. Folk valde att jobba för en arbetsgivare för att de erbjöd ekonomisk säkerhet och bra villkor – faktorer som skapade starka lojalitetskänslor hos arbetarna.

Desmond Dickerson menar att de faktorerna falla bort, och därför är det fler och fler som satsar på en karriär som frilansare. Samtidigt brottas branschen fortfarande med en del problem, där avsaknaden av säkerhet och förmåner är ett stort sådant. Att inte vara på kontoret kan skapa problem med sammanhållningen i gruppen, och missar i kommunikationen riskerar att bli vanligare.

För arbetsmarknaden gäller att förändras med sina arbetare. När allt fler frilansande som en karriär, snarare än en kortsiktig lösning, kommer det kräva att företag och arbetsgivare anpassar sig för att få in spetskompetensen.

LÄS MER: Gigekonomin ritar om arbetsmarknaden [Customer Insider] >

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS