ANNONS
ANNONS
facebook-indien-företagslån

Facebook ger lån till småföretagare i Indien: ”Ligger i vårt intresse”

Sociala mediejätten storsatsar i världens näst folkrikaste land. Efter lanseringen av ett företagarbidrag under pandemiåret 2020 kommer nu nästa steg: lån.

89

Indien är med sina drygt 1,3 miljarder invånare tvåa på listan över världens folkrikaste länder, efter Kina. Regionen ses som en stor tillväxtmarknad för många techbolag. Bland annat har Apple satsat på att öka sin försäljning genom att lansera sin e-handel i Indien.

Även Facebook har intresserat sig för Indien. Under förra året lanserade man en bidragsfond för små till medelstora företagare på sammanlagt 4,3 miljoner dollar. Nu kommer nästa steg: småföretagarlån, rapporterar Techcrunch.

Det nya programmet ska ge ut lån mellan 500 tusen och 50 miljoner indiska rupies, motsvarande drygt 59 300 respektive 5,9 miljoner svenska kronor. Lånen kräver inte någon säkerhet eller borgenär, men kommer däremot med en hög ränta på mellan 17 och 20 procent. Företag som med ledningsgrupper som delvis eller helt består av kvinnor kan få en ränterabatt på 0,2 procentenheter.

ANNONS
ANNONS

Tjänar inga pengar

”Det ligger i vårt intresse att ekosystemet av småföretagare i Indien växer kraftigt, eftersom vi som företag har ett långsiktigt perspektiv [i regionen]”, säger Ajit Mohan som är vd för Facebook India.

Enligt Techcrunch är det här första marknaden i hela världen där Facebook lanserar företagslån. Men enligt Facebook själva kommer man inte att tjäna pengar på programmet i det här skedet:

”Vi har inget avtal om vinstdelning med låntagarna. Det finns inga krav på hur de ska spendera pengarna. Vi hoppas verkligen att andra företag lanserar låneprogram på marknaden, så att fler får tillgång till kapital”, säger Mohan.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS