ANNONS
ANNONS
facebook-deepfake

Facebook förbjuder deepfake-videor

Sociala mediejätten stramar åt regelverket inför det stundande presidentvalet i USA.

530

Facebook tänker trappa upp arbetet med att minimera mängden förfalskade inlägg och media på sajten, och förbjuder nu så kallade ”deepfake”-videor. Det skriver teknikjätten i ett nytt blogginlägg.

Enligt inlägget har är ett globalt samarbete nyckeln till framgång i kampen mot vilseledande information. Facebook har samarbetat med över 50 olika experter inom såväl teknik, reglering och media som angränsande samhälls- och akademiska områden. Allt för att förbättra säkerheten för användarna, hävdar man.

Inför det amerikanska presidentvalet förbjuder Facebook alltså videor som skapats med så kallad deepfake-teknologi. Deepfake är en relativt ny teknik som baseras på artificiell intelligens. Tekniken gör det möjligt att generera videor föreställande verkliga människor, baserat på media som redan finns.

ANNONS
ANNONS

Facebook medger att det är svårt att upptäcka förfalskat innehåll, men pekar speciellt på två initiativ som bolaget tagit för att underlätta arbetet.

Dels startade man i höstas en tävling där utvecklare utmanades att komma på nya sätt att upptäcka deepfake-media, men Facebook har även jobbat med nyhetsbyrån Reuters för att skapa ett utbildningsprogram kring identifiering av förfalskat innehål. Onlineutbildningen ska vara gratis för nyhetsredaktioner över hela världen att ta del av.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS
ANNONS